De plaskaart als hulpmiddel voor de zindelijkheid
Een leuke beloningskaart voor op de wc

Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Potjestraining kan spannend zijn voor je kind. Het is een grote nieuwe stap, dus veel begeleiding en ondersteuning is belangrijk. Heeft je kind netjes op het potje geplast? Dan is dat natuurlijk een compliment waard. Je kunt het ook tastbaarder maken door met een plaskaart te werken. Ben je benieuwd naar een beloningskaart voor op het potje en hoe het precies werkt? Wij leggen het uit.

In deze gids:

Hoe werkt het?

Het gebruik van een plaskaart is simpel. Je knutselt of koopt een leuke kaart, met verschillende vakjes waar je stickers op kunt plakken. Hang de kaart op een zichtbare plek op, zodat je kind precies kan zien hoeveel stickers er al zijn verdiend. Is er netjes geplast op het potje? Dan krijgt je kind één sticker. Een grote boodschap? Dan mag je zelfs twee stickers uitdelen. Leg je kind na iedere keer uit waarom er een sticker is verdiend. Zo is het altijd duidelijk waarom je hem of haar beloont. Zodra de plaskaart met stickers is gevuld, is het tijd om een leuke beloning te krijgen.

Hoe helpt een plaskaart met stickers?

Een beloningskaart voor op de wc gebruik je om zindelijkheidstraining leuk te maken. Sommige kinderen vinden het misschien wat eng om naar het toilet te gaan, dus een positieve prikkel is meer dan welkom. Zo krijgt je kind elke keer een goed gevoel na een bezoek aan de wc, waardoor de luier steeds minder interessant wordt. Langzaam maar zeker zal je kind gemotiveerder raken om iedere boodschap op het toilet te doen. De voordelen zijn duidelijk:

  • Duidelijk systeem voor kleine kinderen
  • Gebaseerd op positieve stimulatie
  • Je kind wordt betrokken bij het proces
  • Het toilet wordt als een leuke plek gezien
  • Plassen wordt een feestje
Gemiddeld bespaart een gezin €845 aan luiers wanneer hun kind zindelijk is.

Waar hang je de beloningskaart op?

Het is belangrijk om je kind te betrekken bij potjestraining. Jullie gaan dit nieuwe avontuur namelijk samen aan. Berg de beloningskaart dus niet op, maar hang hem op een plek waar hij altijd te zien is. Zo kan je kind precies in de gaten houden hoeveel stickers er al op de kaart zitten en hoelang het nog duurt voordat er een beloning komt. De beste plek is natuurlijk de wc. Zo kan je na iedere boodschap meteen een sticker opplakken en krijgt je kind tijdens het toiletbezoek al de motivatie om door te zetten.

Hang de beloningskaart bijvoorbeeld op aan een touwtje of aan de muur met plakband, het liefste binnen handbereik van je kind.

Zo maak je het leuk

Het belangrijkste aan potjestraining met plaskaarten is dat je het proces zo leuk mogelijk maakt. Het is geen straf om naar het toilet te gaan, dus ieder deel van de ervaring moet positief zijn. Daar zijn een aantal slimme trucjes voor, zodat je kind vanaf het eerste moment enthousiast begint aan deze spannende nieuwe tijd. Hier vind je een aantal tips om een beloningskaart voor op de wc nog leuker te maken.

Kies samen de plaskaart

Is jouw kind een echte knutselaar? Pak dan wat gekleurd karton, viltstiften en kleurpotloden om samen een beloningskaart voor op het potje te maken. Versier de kaart met leuke tekeningen en zet de naam van je kind bovenaan de kaart. Zo heb je niet alleen een beloningskaart die helemaal bij je kind past, maar heb je je kind ook vanaf het eerste moment bij de zindelijkheidstraining betrokken.

Er zijn natuurlijk ook genoeg leuke beloningskaarten die je kan aankopen. Kies er een met de favoriete tekenfilmfiguren van je kind, ga voor een mooie prinsessenkaart of een stoere kaart met piraten. Is je kind een echte dierenvriend? Dan wordt hij of zij vast enthousiast van een kaart met daarop de dieren uit de zoo. Zo wordt de zindelijkheidstraining vanaf het begin een feestje!

Een cadeautje na iedere volle plaskaart

Is de plaskaart eenmaal gevuld met leuke stickers? Dan is het tijd om een beloning uit te kiezen. Je kunt alle kanten op. Vul bijvoorbeeld een mand met allemaal goedkope cadeautjes. Na iedere volle plaskaart mag je kind één cadeautje uitzoeken. Of ga samen naar de winkel om een kleinigheidje uit te zoeken. Wil je jouw kind liever niet belonen met speelgoed? Geen punt, want er zijn ook genoeg andere leuke beloningen.

  • Een dagje naar de speeltuin
  • Samen knutselen
  • Een favoriete snack
  • Een avond langer opblijven
  • Zelf het avondeten uitkiezen
  • Een filmavond
  • Een boek voorlezen
  • Het zwembad bezoeken
  • Samen koekjes bakken

Kijk vooral naar wat jouw kind écht leuk vindt. De beloning moet namelijk leuk genoeg zijn om de zindelijkheidstraining te stimuleren. Bespreek samen met je kind welke beloning leuk zou zijn. Het is slim om dit te doen voordat je aan een nieuwe beloningskaart begint, zodat je kind weet waar hij of zij naartoe werkt.

Een plasdiploma

Op een gegeven moment is het zover: luiers zijn niet meer nodig en je kindje gaat elke keer netjes naar het toilet. Dat moet natuurlijk gevierd worden! Beloon deze prestatie door je kind een eigen plasdiploma te geven. Dit diploma geeft aan dat je kind nu echt zindelijk is, iets om trots op te mogen zijn! Je kunt het diploma zelf knutselen, maar er zijn ook genoeg varianten op het internet te vinden. Vaak zitten ze inbegrepen bij de plaskaart en stickers. Vul de naam van je kind in, zet er een handtekening onder en laat je kleintje ook een kleine krabbel zetten. Zo maken jullie het officieel.

Je kunt ervoor kiezen om het plasdiploma pas te geven wanneer je kind helemaal zindelijk is, dus ook wanneer er ‘s nachts geen luier meer nodig is. Soms duurt het wat langer voordat je kind geen ongelukjes meer heeft in de nacht. Daarom kan het motiveren om alvast een diploma te geven zodra er overdag helemaal geen ongelukjes meer gebeuren. Vervolgens kan je altijd nog een tweede nachtdiploma uitreiken.

Gemiddeld bespaart een gezin €845 aan luiers wanneer hun kind zindelijk is.

Conclusie

Ben je op zoek naar een methode die zindelijkheidstraining leuk maakt? Dan is een beloningskaart voor op de wc misschien wel de perfecte keuze. Na ieder toiletbezoek mag je kind een sticker opplakken. Is de kaart vol? Dan staat daar een leuke beloning tegenover! De beloningskaart zorgt ervoor dat je kind gemotiveerd wordt én blijft. Zelfs angstige of onzekere kinderen kunnen leren dat het toilet geen vervelende plek is, maar een plek waar ze beloond worden.

Je kunt dit systeem ook helemaal aanpassen aan de voorkeuren van je kind, zodat ieder toiletbezoek een feestje is. Aan het eind van de zindelijkheidstraining deel je nog een diploma uit, om samen te vieren dat luiers verleden tijd zijn!

Dominique

Dominique