Een plaswekker kopen of huren voor je kind?
Ontdek eerst hoe een plaswekker werkt

Geschikt voor kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud

Juichend stond ik naast het potje van mijn peuter. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik ooit zo trots kon zijn op een plasje, maar voor mijn peuter was dit toch echt wel een gigantische mijlpaal.

Vol goede moed gingen we verder met zindelijkheidstraining en hoewel ze overdag snel oppikte, bleef ze 's nachts toch steeds ongelukjes hebben. Zo erg vond ik het niet, voor een kind van 3. Maar toen ze ook 1,5 jaar later nog steeds 's nachts luiers om moest, waren we er allebei wel klaar mee.

Zij wilde een 'grote meid' zijn, net als haar vriendinnetjes en ik was ook wel toe aan een zindelijke dochter. Dus ging ik op zoek naar een oplossing. En die vond ik gelukkig! Een plaswekker bleek hét antwoord op onze vraag

In deze gids:

Wat is een plaswekker?

Zoals de naam al zegt is het een wekker die afgaat als deze plas detecteert. Dit kan door middel van speciale onderbroekjes en een wekker. In de onderbroeken of een aparte zender zitten elektrodedraadjes die bij plas contact maken. Zodra dit gebeurt gaat het alarm af. Vervolgens is het de bedoeling dat je hierdoor wakker wordt, het alarm uitzet en naar de wc gaat voor de rest van de plas.

Tegenwoordig zijn de meeste plaswekkers gelukkig draadloos, waardoor er geen gedoe is met draadjes in bed. Wat mijn dochter erg fijn vond was dat de wekker die zij had ‘verstopt’ kon worden in een lieve knuffel. Haar ‘plasvriendje’, zoals zij hem noemde, motiveerde haar om echt met de wekker aan de slag te gaan. Heeft jouw kind ook moeite met overdag zindelijk worden? Dan zijn er ook speciale kleine wekkers voor overdag verkrijgbaar, die makkelijk overal mee naartoe te nemen zijn.

Hoe kan een plaswekker helpen bij de zindelijkheid van je kind?

Hoe werkt een plaswekker en hoe helpt deze bij het zindelijk worden? De belangrijkste werking van een plaswekker is bewustzijn creëren. Kinderen voelen niet altijd goed aan als hun blaas vol is.

Overdag is er natuurlijk erg veel afleiding, waardoor kinderen te laat door kunnen hebben als ze naar de wc moeten. Als je slaapt is het ook lastig om dit op tijd aan te voelen. De wekker helpt bij het trainen van dit bewustzijn en leert nieuw gedrag aan. Het is hierbij wel belangrijk dat jullie gemotiveerd zijn om de aanpak te laten slagen. Er zullen in het begin nog flink wat ongelukjes gebeuren en jullie zullen een aantal onrustige nachten tegemoet gaan. Er moet immers geoefend worden met de wekker en dat zal niet in één keer vlekkeloos gaan. Ook hier thuis hebben we een flink aantal gebroken nachten gehad, voordat mijn dochter echt goed wakker werd van de wekker. En ook nadat het een aantal nachten goed ging, hadden we soms last van een terugval.

Gemiddeld bespaart een gezin €845 aan luiers wanneer hun kind zindelijk is.

Het kost dus wel even wat doorzettingsvermogen, maar het aantal goede, droge nachten dat we ervoor terug hebben gekregen zijn die moeite meer dan waard. Bij elke droge nacht mocht mijn dochter een sticker plakken op een mooie beloningskaart en na twee volledig droge weken mocht ze een klein cadeautje uitzoeken. Ook mocht ze het toen zonder wekker gaan proberen. Belonen werkte in deze situatie extra motiverend en mijn dochter deed erg haar best.

Plaswekkers werken het beste tegen bedplassen bij kinderen die overdag al zindelijk zijn. Ook moet je zeker weten dat het bedplassen geen onderliggende medische oorzaak heeft. Heeft jouw kleuter ook overdag moeite met droog blijven en twijfel je over de oorzaak? Neem dan eerst contact op met je huisarts, voordat je met een wekker aan de slag gaat.

Een plaswekker kopen

Als je besloten hebt ook een plaswekker te willen gaan gebruiken, zul je er eentje moeten aanschaffen. Er zijn een aantal verschillende plaswekkers op de markt, waarvan de prijzen verschillen. Let goed op als je een plaswekker-pakket aanschaft wat hier allemaal in zit. Je hebt een zender en een ontvanger nodig, maar ook speciale onderbroekjes. Om je matras te beschermen bij ongelukjes is een matrasbeschermer ook geen overbodige luxe. Sommige wekkers komen samen met een speciale beloningskaart of een knuffel. Dit zijn leuke extra’s die het trainen leuker en interessanter kunnen maken.

Wat kost een plaswekker kopen?

De prijs voor plaswekkers loopt sterk uiteen. Sommige plaswekkers kosten zo’n €80,- terwijl anderen wel €250 euro kosten. Let bij aanschaf dan ook altijd goed op wat er allemaal in het pakket inbegrepen zit. Je hebt niet alleen een zender en ontvanger nodig, maar voldoende speciale onderbroeken is ook handig. Kinderen zullen in het begin nog behoorlijk regelmatig een ongelukje hebben, waardoor ze de onderbroek moet wisselen. Mijn dochter was erg blij met haar speciale ‘plasvriendje’, maar hiervoor betaal je wel meer dan voor simpele, saaie plaswekkers zonder extra’s. Overweeg dus goed wat voor jullie belangrijk is.

onze keuze
Plaspotje FreeON Potty Walvis Munt

FreeON Potty Walvis/Whale - Mint

beste rating
Fisher-Price Koninklijk Plaspotje Groen

Fisher-Price Koninklijk Plaspotje - Groen

on a budget

Luma potje dark grey - Po

Een plaswekker huren

Wil je nou ook wel zo’n wekker gaan uitproberen, maar twijfel je nog of het wel echt de juiste aanpak voor jullie is? Dan kun je ook plaswekkers huren. Ook omdat plaswekkers vaak maar enkele maanden nodig zijn, is huren zeker een goede optie.

Wat kost een plaswekker huren?

Plaswekkers huren kan al vanaf €8,- per week. Hierbij geldt wel een minimale huurperiode van 4 weken, maar deze tijd heb je hoogstwaarschijnlijk sowieso nodig om de wekker goed te kunnen testen. Als je verwacht de wekker maar korte tijd nodig te hebben is huren de meest voordelige oplossing. Als je denkt dat je de wekker langere tijd in huis nodig hebt, is het aan te raden om toch te overwegen om een wekker te kopen. Dit is ook afhankelijk van je eigen voorkeur natuurlijk.

Welke soort plaswekker is het beste voor mijn kind?

Plaswekkers komen in diverse soorten en maten. Het kan best een zoektocht zijn naar de beste plaswekker voor jouw kind. Om de beste optie te kiezen, moet je rekening houden met een paar dingen. Zo speelt de leeftijd van jouw kind mee. Mijn dochter was bijna 5 toen we met de wekker aan de slag gingen.

De wekker moest dus makkelijk begrijpbaar zijn voor een kleuter en er aantrekkelijk voor haar uitzien. Door voor een knuffel-variant te kiezen hielden we haar eenvoudig gemotiveerd. Zelfs nu ze toch al lange tijd ‘s nachts zindelijk is slaapt ze nog altijd met haar ‘plasvriendje’. De ontvanger zit niet meer in de knuffel, maar het geeft haar toch nog een veilig gevoel om hem in bed te hebben. Is jouw zoon of dochter al wat ouder of geeft het niks om knuffels? Dan hoef je hier natuurlijk geen rekening mee te houden. Ook is het van belang om te kijken hoeveel geluid de wekker produceert. Sommige kinderen worden van een zacht geluidje al wakker, terwijl anderen veel dieper slapen.

De wekker moet hier wel op ingesteld kunnen worden. Voor overdag kan het prettig zijn om voor een wekker te kiezen die helemaal zonder geluid werkt. Met een trilalarm kan de wekker alsnog een signaal afgeven, zonder dat de omgeving dat door hoeft te hebben. Vooral wat oudere kinderen kunnen zich behoorlijk schamen voor het broek- of bedplassen en discretie is dan wel erg prettig. Bedenk ook of de wekker makkelijk mee te nemen moet zijn, bijvoorbeeld bij logeerpartijtjes of op vakantie.

Ervaringen van andere moeders

Niet alleen ik ben enthousiast over de werking van de wekker, maar ook andere moeders delen hun positieve ervaringen met plaswekkers. Niet voor niets zijn plaswekkers bewezen effectief bij meer dan 90% van de gebruikers.

Snel volledig droog

Mijn zoontje van 6 had moeite met ‘s nachts op tijd wakker worden om te gaan plassen. Voor een luier vond hij zichzelf echt veel te groot, met regelmatig een nat bed tot gevolg. Zodra we met de plaswekker begonnen was hij erg enthousiast. Er zijn nog wel een aantal ongelukjes geweest, maar binnen enkele weken was hij volledig droog! Ook zonder wekker! We moesten allemaal even wennen aan het harde alarm van de wekker, maar dat is het meer dan waard.

Overdag én 's nachts zindelijk

Onze kleuter van 5 had regelmatig overdag én ‘s nachts nog ongelukjes. Overdag was hij vaak zo fijn aan het spelen, dat hij gewoon vergat om naar de wc te gaan. Hierdoor had hij bijna dagelijks wel twee of meer ongelukjes. Met de plaswekker is dat nu gelukkig verleden tijd. Hij heeft een aantal weken overdag en ‘s nachts het alarm nodig gehad om zich bewust te worden van zijn volle blaas, maar nu gebeuren ongelukjes nagenoeg nooit meer. Blije zoon en blije mama!

Binnen enkele dagen droog

Mijn dochter (7j) had moeite met ‘s nachts op tijd wakker worden. Regelmatig stond ik middenin de nacht haar bed te verschonen, soms zelfs twee keer per nacht. Met de plaswekker is dat niet meer nodig! De eerste paar dagen werd zij nog wel nat wakker, de dagen die volgden zat er soms een drupje in haar onderbroek en nu is zij volledig droog ‘s nachts. Wij kunnen weer heerlijk doorslapen!

Gemiddeld bespaart een gezin €845 aan luiers wanneer hun kind zindelijk is.

Wordt dit ook de oplossing voor jullie?

Is jouw zoon of dochter ook klaar met het broek- of bedplassen? Dan is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in een plaswekker. Voor mijn dochter was het een fijne, makkelijke methode om een ‘grote meid’ te worden, zoals ze zelf altijd zei en ook voor andere ouders bleek dit de oplossing te zijn. Het is even een investering, zowel qua aanschaf als qua tijd, maar de resultaten liegen er niet om. Ik heb nu een veel vrolijkere, zelfverzekerdere dochter dan in de tijd voor de wekker. Het bedplassen is echt verleden tijd en we hebben onze nachtrust weer terug. Ik kan het iedereen in deze situatie aanraden!

Dominique

Dominique