Potjestraining, het verschil tussen jongens en meisjes

Als ouder van jonge kinderen vier je de ene na de andere mijlpaal. Van het eerste lachje tot het eerste tandje wat doorkomt en de eerste stapjes. Het zindelijk worden was er voor mij ook zeker één van. De weg daar naar toe vond ik soms nog best een opgave.

In dit blogbericht:

Toen de potjestraining eindelijk was volbracht wilde ik dit maar wat graag aan al mijn vriendinnen en andere jonge ouders vertellen. Het voelt soms wel alsof er een onderlinge strijdt heerst wiens kind als eerste op het potje kan plassen. Geheel onterecht vind ik zelf. Regelmatig kreeg ik te horen dat jongens minder snel zindelijk worden dan meisjes. Feit is dat ieder kind zijn eigen ontwikkelingspatroon heeft en je zindelijkheid niet kan afdwingen. Mijn ervaring is dat een kind zelf wel aangeeft wanneer hij of zij klaar is om op het potje te gaan. Forceren is niet de manier.

Signalen dat jouw kind klaar is om op het potje te gaan

Of er nou echt zoveel verschil tussen jongens en meisjes zit wat betreft zindelijk worden, ik weet het niet.
Dat er verschillen zijn mag duidelijk zijn, maar overeenkomsten zijn er ook zeker. Signalen die een kind afgeeft wanneer hij of zij klaar is om op een potje te leren plassen zijn in ieder geval universeel.
Eén van die signalen is bijvoorbeeld dat een kind gaat aangeven wanneer zijn luier nat is. Ook een regelmatige stoelgang is één van de signalen. Andere signalen waaraan je moet denken zijn het aangeven dat hij of zij moet plassen en dat ze interesse tonen in de wc.

Het verschil tussen jongens en meisjes

Toch zijn er ook de verschillen. Meisjes zijn meestal net wat eerder met het zindelijk worden dan jongens. Er zit gemiddeld een verschil van zes maanden in. Dit heeft met name te maken met het weinige geduld en de actieve houding van jongens. Er zijn natuurlijk altijd snelle jongens en meisjes die er wat meer moeite mee hebben. Ieder kind doorloopt zijn eigen proces en doet het op zijn eigen tempo. Het is dus belangrijk dit te respecteren en je aan te sluiten op het tempo van jouw kind. Uiteraard is het niet verkeerd om het gewenste gedrag aan te moedigen bij je kind. Let er alleen op dat je het niet te veel oplegt aan je kind.
Naast dat jongens wat later beginnen aan potjestraining vraagt het soms toch ook om een andere aanpak dan bij meisjes.

Het begint bij de communicatie

Jongens en meisjes hebben een andere manier van communiceren. Dit geldt ook voor jonge kinderen. Jongens onder elkaar kan weleens positief uitpakken. Mijn ervaring is dat de vader een belangrijke rol heeft in de begeleiding van jongens. Hij weet er tenslotte net iets beter mee om te gaan dan ik wanneer het aankomt op plassen.
Mocht dit nou niet mogelijk zijn of willen jullie als ouders er beide evenveel tijd in steken. Jongens vinden het fijn wanneer iets kort en bondig wordt uitgelegd. Ga dus geen lang verhaal vertellen met het hoe, waarom en wanneer, maar kom ”to the point”.
Bij meisjes kun je wat meer uitleg geven. Meisjes willen namelijk graag weten wat er gebeurt en waarom. Zij zullen waarschijnlijk ook eindeloos veel vragen erover stellen.
Wat bij zowel jongens als meiden werkt is om vanaf het begin het potje in de badkamer of het toilet neer te zetten. Zo weten ze waar ze precies kunnen plassen.

Andere manier

Een niet te missen verschil tussen jongens en meiden is natuurlijk de manier waarop ze plassen. Een jongen heeft een penis en een meisje een vagina en dit vergt een andere manier van plassen. Dus ook een andere manier om dit aan te leren. Zo is het bij meisjes bijvoorbeeld heel erg belangrijk dat ze van voor naar achter afvegen om urineweginfecties tegen te gaan. Bij jongens is het belangrijk dat ze gericht leren plassen wanneer ze staand plassen, maar ook zijn penis tegen te houden wanneer hij zit op het potje om de urine ook daadwerkelijk in het potje te laten belanden. Best een belangrijk detail als je het mij vraagt.

Geduld

Jongens hebben over het algemeen veel minder geduld dan meisjes. Dit is ook duidelijk te merken in de potjestraining. Jongens zijn lichamelijk een stuk actiever dan meiden en hebben dan ook weinig geduld om op het potje te leren plassen. Ze willen liever niet stil zitten. Al helemaal niet als ze ook nog eens moeten luisteren hoe ze moeten stil zitten. Dit kan mogelijk bijdragen aan vertraging van het zindelijk worden.
Meisjes daarentegen hebben wat minder moeite met stil zitten en vinden het best interessant om op het potje te leren plassen. Het is dus goed om hen wat meer uitleg te geven. Voor je het weet voer je hele interessante gesprekken met je kleine meid.

Duidelijke tips voor ouders met een jongen

Bij jongens is het dus van groot belang dat er niet te langdradig wordt gedaan over de uitleg van plassen op een potje. Ze hebben geen tijd en geduld om lang te zitten. Ze hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Zoals hun autootjes allemaal op een rij zetten bijvoorbeeld of brandweerman spelen. Nee, plassen op een potje valt daar zeker niet onder. Een korte uitleg doet wonderen. Laat de vader een rol spelen in de potjestraining. Mannen onder elkaar gaat tenslotte soms gewoon wat beter.
Hou er rekening mee dat jongens gedrag van andere kopiëren. Wanneer jouw zoon dus iemand staand heeft zien plassen zal hij dit waarschijnlijk ook gaan proberen. Het makkelijkste is om uw zoon eerst zittend te leren plassen. Laat hem hierbij iets naar voren leunen en zijn penis tegenhouden zodat de urine in het potje terecht komt en niet elders in de desbetreffende ruimte.
Wanneer jouw zoon klaar is om staand te leren plassen is het belangrijk om duidelijk te maken dat hij goed moet richten. Het helpt om iets in de pot te leggen waarop hij mag richten. Dit kan van alles zijn.

Duidelijke tips voor ouders met meiden

Meisjes zijn een heel ander verhaal dan jongens. Vooral als het aankomt op de potjestraining. Bij meiden is het erg van belang dat de manier van afvegen ze goed wordt aangeleerd. Dit moet namelijk van voor naar achter gebeuren zodat bacteriën vanaf de anus niet bij de vagina terecht komen. Dit kan anders voor een infectie zorgen.
Bij meiden kan het helpen om haar een knuffel of een pop te leren op het potje te gaan. Zij zal het dan zelf moeten uitleggen waardoor het duidelijker wordt voor haarzelf en een stuk leuker!

Belonen

Iets wat bij ieder kind werkt is belonen. Ook tijdens de potjestraining. Deze beloning hoeft niet groot te zijn. Denk bijvoorbeeld dat uw zoontje zelf iets mag uitkiezen waarop hij tijdens het plassen op wilt richten. Mijn zoon koos een keer een mandarijn. Niet het meest gangbare, maar hij had er wel lol in. En een niet te vergeten detail: Alles bleef netjes in de pot!
Mijn dochter is gek op stickers. Een ideale beloning voor de potjestraining dus. Belonen geeft een kind meer zelfvertrouwen dat ze het goed doen.

De rest mag het ook weten

Kijk er niet raar van op als jouw kind tegen andere gaat vertellen wat hij/zij op het potje heeft gedaan. Een kind praat graag over zijn ervaringen. Vooral meisjes hebben de neiging hun vorderingen aan de rest van de wereld te laten weten. Let hierbij wel op dat ouders niet gespaard worden en dat ook hun manier van een toilet bezoek zonder gêne wordt gedeeld.

Karakter speelt ook een rol

Vergeet vooral niet dat uw kind naast een geslacht ook nog een eigen karakter heeft en dit van invloed is op de potjestraining. Sommigen jongens zullen sneller zijn dan de gemiddelde meiden en sommige meisjes zullen er langer over doen dan jongens. Dit is helemaal niet erg. Ieder kind ontwikkeld op zijn eigen tempo. Ook als het gaat om de potjestraining. Jij als ouder kunt dan alleen maar heel veel geduld hebben, je kind aanmoedigen het potje te nemen, je kind te belonen wanneer hij/zij het geprobeerd heeft en de situatie zo leuk mogelijk te maken. Het brengt gegarandeerd mooie momenten met zich mee en weer een mijlpaal om zo trots als een pauw op te zijn!