Het plashorloge, 4 W(ee)tjes voor een droge broek

Het is zaterdag, prachtig weer, jij bent vrij, de kids zijn vrij en spelen in de achtertuin. Dit is hét moment om jouw nieuwe bakrecept uit te proberen waar je straks je kids mee kan verblijden. Op het moment dat jij met je handen in het deeg zit komt een van de kids binnen met tranen in zijn ogen. Hij heeft een ongelukje gehad en een natte broek. Door het enthousiaste buitenspelen heeft hij er niet aan gedacht naar de wc te gaan. Toen hij voelde hoe nodig hij moest plassen was het al te laat. Komt dit jou als ouder bekend voor dan zou een plashorloge de perfecte oplossing kunnen zijn voor jouw kind.

In dit blogbericht:

Ben je nog niet bekend met dit hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining? Deze 4 w-tjes geven alle informatie die je nodig hebt. Voor alle papa’s en mama’s die thuis een peuter of kleuter hebben rondrennen die in zijn enthousiasme nog wel eens een natte broek oploopt. Voor alle enthousiaste jonge buitenspelers die een geheugensteuntje nodig hebben om kleine ongelukjes te voorkomen.

W(ee)tje wat

Ben je nog niet bekend met ‘het plashorloge’ (ook trilhorloge of medicijnhorloge genoemd), dan heb je waarschijnlijk hele jonge kinderen die nog niet toe zijn aan een zindelijkheidstraining. Het kan ook zijn dat jouw kinderen al zindelijk zijn en dat dit zonder veel problemen is verlopen. Het horloge is voor alle peuters en kleuters die vergeten naar de wc te gaan, gefocust in hun spel zitten en daar nog wel eens een natte broek aan overhouden. Het horloge heeft dus meer functies dan een ‘gewoon’ horloge. Naast het aangeven van de tijd kun je trilalarmen instellen. Op vaste tijden/momenten geeft het horloge een trilalarm (sommige modellen hebben ook een geluidsalarm of combinatie van beide), waardoor jouw kind herinnerd wordt naar de wc te gaan.

Voor jouw schoolgaande kleuter kun je bijvoorbeeld een trilalarm instellen vlak voor de bel gaat, in de ochtend en middagpauze, na het eten en voor het naar huis gaan. Het horloge is bedoeld als hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining overdag. Mocht jouw kind ‘s nachts ook nog wel eens een ongelukje meemaken kun je een trilalarm in de avond of nacht instellen, hou daarbij wel rekening met de sterkte van het trilalarm en of het genoeg is om wakker te worden (een plaswekker kan dan een betere optie zijn). Er is niets mis mee om het horloge tijdens het slapen om te houden.

W(ee)tje wie

Een kind van 3 á 4 jaar zal over het algemeen zindelijk zijn overdag. Toch gebeuren er nog wel eens ongelukjes en dat is helemaal niet weg, maar voor jouw kleine wel heel vervelend. Grote kans dat in het kinderlijke enthousiasme het bezoek aan de wc vergeten is. Daarnaast kan het zijn dat jouw kind een belangrijke gebeurtenis tegemoet gaat of concentratie problemen heeft. Dit zijn voorbeelden die kunnen resulteren in ongelukjes als broekplassen. Dit is heel normaal, alleen wel vervelend, vooral als het buiten huis gebeurt. Voor al deze kinderen kan het plashorloge hulp bieden.

De horloges hebben een hip en modern design door de siliconen band en verscheidenheid aan kleuren en motieven. Ze zijn verkrijgbaar vanaf een minimale pols lengte van 11 à 12 centimeter. Het silicone bandje kan zelfs nog kleiner gemaakt worden door er een extra gaatje in te maken, ook dit maakt het horloge uitermate geschikt voor kleine kinderen.

W(ee)tje waar

Het overleggen of raadplegen van je huisarts voor je een horloge in gaat zetten is altijd verstandig. Hij of zij kan met jouw meedenken over de oorzaken van natte broek ongelukjes en welke hulpmiddelen daarbij kunnen helpen en waar je deze kunt krijgen.

Online is dit horloge heel makkelijk te vinden/verkrijgen en het aanbod is ruim en overzichtelijk. Als je online gaat zoeken kom je veelal de aanbieders Urifoon en Rodger tegen. Zij hebben beide verschillende modellen trilhorloges. De verschillen tussen de modellen hebben over het algemeen te maken met de functionaliteiten die ze bieden. Deze verschillen zijn niet enorm groot, maar kunnen net het verschil maken tussen wat voor jouw kind werkt of niet werkt.

W(ee)tje waarom

De plashorloges worden, zoals hierboven beschreven, aangeboden in verschillende modellen en hebben allemaal verschillende functionaliteiten. Waarom je gaat kiezen voor een bepaald model kun je laten afhangen van de functionaliteiten of de voorkeur van jouw kind. Van dit horloge die je als hulpmiddel bij zindelijkheidstraining gebruikt mag je ten minste de volgende functionaliteiten verwachten:

  • Tijdsweergave.
  • Meerdere vooraf in te stellen momenten voor een trilalarm (sommige modellen hebben ook een geluidsalarm of een combinatie van trillen en geluid).
  • Ze zijn spatwaterdicht (het verschilt per model in hoeverre ze waterdicht zijn).
  • Eenvoudig in te stellen en veilig tegen het per ongeluk wijzigen van de instellingen tijdens het spelen.
  • Makkelijk op te laden via USB (laad binnen een uur volledig op, kan afhankelijk van het model 1 tot 5 dagen gebruikt worden).
  • Verkrijgbaar in verschillende moderne designs (afhankelijk van het model zijn de bandjes te wisselen en kun je kiezen uit verschillende kleuren en motieven).
  • Sommige modellen hebben een countdown (het alarm herhaalt zich dan bijvoorbeeld elke 90 minuten) of stappenteller als extra functionaliteit.

Samengevat

Een plas- of trilhorloge is dus een hulpmiddel wat je kan gebruiken bij de zindelijkheidstraining van jouw peuter of kleuter. Je kan verschillende trilalarmen instellen waardoor jouw kind op vaste tijden er subtiel aan wordt herinnerd even naar de wc te gaan. Het aanbod is ruim en makkelijk te vinden op internet. Bij het aanschaffen van een horloge kan je letten op functionaliteiten als het aantal ik te stellen trilalarmen, spatwaterdichtheid en extra’s als een countdown functie of stappenteller. Het moderne design maken van het horloge een hippe accessoire voor jouw kind.

“In de hoop dat hij zélf gaat plassen en ik dan kan juichen”. Dit zijn de woorden van een hardwerkende mama. Hoe mooi is het als jouw kind zelf verantwoordelijkheid kan nemen in zijn of haar zindelijkheidstraining. Dit hulpmiddel is voor jou én je kind een uitkomst. Van de resultaten staan jullie samen met je kind te juichen.