Leuke manieren en tips om je kind te helpen bij de zindelijkheidstraining

Het is de hoogste tijd om je kindje zindelijk te maken. Maar hoe pak je dat nou aan? Je kindje leren hoe het precies om moet gaan met een potje kan nogal een grote opgave zijn. Op dit moment zal hij of zij natuurlijk denken dat het prima is om alles gewoon te laten lopen. Je zorgt er daarom best voor dat op het potje gaan alleen maar voordelen met zich meebrengt en dat het kindje zich er veel beter door zal voelen.

In dit blogbericht:

Er zijn heel wat manieren die ouders hanteren om hun kindje zindelijk te maken, de ene lukt vaak al beter dan de andere. Het is tijd om het eens over een andere boeg te gooien en er een spelletje van te maken. Zo is het niet alleen voor je kindje leuker om mee te doen aan de potjestraining, maar dan maak je het ook voor jezelf veel leuker.

Hou de gewenning luchtig

Wat is dat nou voor een vreemd object in de hoek van de kamer? Je hebt het potje neergezet in de slaapkamer van je kindje, en je merkt dat hij of zij er nogal vragend naar kijkt. Zo’n object is niet om mee te spelen, en dat is wat kinderen op deze leeftijd net zo graag doen. Het object heeft praktische doeleinden, maar wat zou je kindje er nou mee moeten? Leer je kindje wennen aan het potje. Het ziet er misschien wel uit als een vreemd object en dit maakt het dan ook lastig voor je kindje om te begrijpen wat het überhaupt in de kamer doet.

Doe wat activiteiten rondom het potje. Laat je kindje spelen in de buurt van het potje. Al snel zal je merken dat het niet meer bekeken wordt als een vreemd object. Als je kindje eenmaal gewend is aan de aanwezigheid van het potje in de kamer, dan kan je beginnen met uitleggen waar het voor dient. Vertel hen dat het bedoeld is om er pipi en kaka in te doen en dat het tijd is om afscheid te nemen van de luiers. Zo leren ze stap voor stap naar het toilet te gaan zoals de ‘grote mensen’.

Kijk eens in je potje!

De eerste stappen zijn gezet en nu wordt het pas echt spannend. Je gaat je nu concentreren op het in gebruik nemen van het potje. Je kunt je voorstellen dat je kindje nog helemaal niets anders gewend is dan alles gewoon te laten lopen. Iets wat tot gewenning behoort, is wat lastig om weer af te leren. Maak er daarom iets leuks van. Maak op het potje gaan een leuke ervaring en wees niet te streng. Vergeet niet dat het over moet komen alsof het een spelletje is. Door er een spelletje van te maken, verminder je de druk op je kind.

Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van magische plasstickers die een leuk figuurtje tonen van zodra ze in contact komen met pipi. Zo maak je het iedere keer weer leuk voor je kind en heeft hij of zij telkens een opdracht, het figuurtje te laten verschijnen op de bodem van het potje. Daarnaast is het ook een leuk idee om het kindje met speelgoed te laten spelen als hij of zij op het potje zit. Je kunt hier dan een regel aan binden dat er alleen met dit bepaalde soort speelgoed mag worden gespeeld op het potje.

Tot slot is het voor jongetjes, die al wat verder zitten in hun zindelijkheidstraining, ook een leuk spelletje om op bepaalde objecten (zoals een bolletje scheerschuim) te richten tijdens het plassen.

Zing en maak plezier

Kinderen van deze leeftijd zijn er dol op om liedjes te zingen of muziek te maken. Dat is mooi, want muziek kan je ook heel goed gebruiken tijdens de potjesstraining. Verzin een eigen liedje dat speciaal bedoeld is voor tijdens het plassen. Herhaal het liedje steeds als je kindje naar het potje moet om de behoefte te doen. Je leert je peuter een nieuw liedje dat wordt geassocieerd met op het potje gaan, en daarbij is het natuurlijk ook veel gezelliger als er ook een beetje muziek bij deze spannende training komt kijken.

Als je zelf niet zo goed bent in het verzinnen van liedjes of het maken van muziek, dan zijn er ook speciale potjes te verkrijgen waar je kind op kan zitten en wat vervolgens muziek maakt. Dit is natuurlijk helemaal top entertainment tijdens het plassen.

Goed zo!

Voor een klein kindje is het nogal een opgave om het leren plassen op een potje goed uit te voeren. Het is daarom erg belangrijk dat je als ouder hier geduldig mee omgaat. Het is zeker niet de bedoeling dat je je kind stress geeft doordat je je eigen geduld verliest. Vergeet niet dat het bij de ene wat langer duurt dan bij de andere. En dat is helemaal niet erg, want het gaat om het resultaat. Beloon je kindje elke keer dat het uit zichzelf op het potje gaat zitten om zijn of haar behoefte te doen. Geef het een snoepje of een klein cadeautje. Wat meestal ook goed werkt is een plaskaart met stickers. Wanneer zo’n plaskaart vol is, krijgt het dan een mooie verrassing. Zo wordt je kindje steeds gestimuleerd om vooral op deze manier door te gaan. Is hij of zij helemaal zindelijk? Dan verdient dat een plasdiploma!

Een ander idee is om te kijken naar waar je kindje erg van houdt. Is er bijvoorbeeld een bepaald figuurtje wat hij of zij leuk vindt? Je zou kunnen kijken of er (oefen)ondergoed te verkrijgen is met een afdruk van dit figuurtje. Je zou je kindje dan kunnen vertellen dat hij of zij ervoor moet zorgen dat dit figuurtje niet nat mag worden en dat het daarom op tijd op het potje moet gaan zitten. Je peuter zal dan eerder geneigd zijn om zijn of haar best te doen om hiervoor te zorgen.

Laat ze het zelf doen

Als je de eerste stapjes hebt uitgelegd dan zal je op een gegeven moment merken dat je kindje er aan toe is om het helemaal zelf te gaan proberen. Geef hier ook de kans voor. Het beste is bijvoorbeeld om goed zittende en ook makkelijke kledij aan te trekken zodat ze deze zelf uit kan trekken wanneer de aandrang er is om op het potje te gaan. Je kunt hierbij denken aan gewone onderbroekjes of misschien wel luierbroekjes indien je gewone onderbroekjes nog wat eng vindt.

Daarnaast zal je ook merken dat je je kindje niet meer aan de hand mee hoeft te nemen naar het potje wanneer je denkt dat het de hoogste tijd is. Hij of zij zal dan gaan herkennen hoe het aanvoelt om aandrang te hebben en zal zich vervolgens zelf naar het potje begeven. Indien dit ‘aanvoelen’ wat wegblijft, kan er gebruik gemaakt worden van een plashorloge om op vaste momenten een gepast signaal te geven ter herinnering.

Doe het voor

Het allerbelangrijkste van het zindelijk maken van je kindje is dat je absoluut geen stress mag hebben. Als je namelijk zelf heel erg ongeduldig bent of je zorgen maakt dat alles niet volgens een bepaald stappenplan verloopt, zal je dit overbrengen op je kindje en die zal dit vervolgens vertalen in het tegenovergestelde effect van wat je zou willen behalen. Het zal er alleen maar langer door duren tot je kindje zindelijk is en je maakt het ook veel minder leuk. Maak er echt een spelletje van om op het potje te gaan. Het hoeft zeker helemaal niet streng te zijn.

Daarnaast moet je ook niet vergeten dat je het grote voorbeeld bent van je kind. Maak ook hier een spelletje van. Laat hem of haar zien dat je nodig naar de toilet moet en ga samen. Zing datzelfde lied. Plak misschien ook in het grote toilet een magische plassticker en toon je enthousiasme wanneer het figuurtje zichtbaar wordt! Kinderen leren door te zien. Toon ze hoe het moet!