Je kind zindelijk maken: 4 handige tips

De meeste ouders kunnen niet wachten tot hun kind zindelijk is. Na al die tijd is het immers fijn om eindelijk van die luiers af te zijn. Echter is je kind zindelijk maken niet iets wat op een dag is gefikst (was dat maar zo). Je kind moet er klaar voor zijn en bereid zijn om het te leren. Als dat goed zit, is het aan jou als ouder om je kind daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Je kind zindelijk maken, hoe doe je dat? Wij helpen je graag een handje op weg met deze tien handige tips!

In dit blogbericht:

1. Je kind zindelijk maken: start op een rustig moment

Allereerst is het belangrijk om op een rustig moment te starten met de zindelijkheidstraining. Een vakantie is hiervoor ideaal omdat je dan voldoende tijd vrij hebt. Ook kan je een goede routine aanhouden als je verder geen verplichtingen hebt zoals werken en school. Houd ook rekening met de omstandigheden. Start bijvoorbeeld niet met de zindelijkheidstraining tijdens een verhuis, als je kind voor het eerst naar school gaat of als er een broertje of zusje op komst is. Het is belangrijk dat de zindelijkheidstraining ontspannen kan verlopen.

2. Koop een leuk plaspotje

Een tweede tip die we je willen meegeven is om een leuk kinderpotje te kopen. Dat maakt het zindelijk worden een stuk leuker voor je kind! Tegenwoordig zijn er ontzettend veel toffe potjes, bijvoorbeeld een potje met muziek of een wc potje met geluid. Of wat dacht je van een plaspotje in de vorm van een dier? Een potje kind in de vorm van een bij of walvis kan het zindelijk worden meteen een stuk leuker maken!

3. Lees boekjes over zindelijkheid

Een boekje zindelijkheidstraining kan ook helpen bij het zindelijk maken van je kind. Je kunt een boekje zindelijk worden, voorlezen in de zetel, samen met je kind. Maar je kunt ook samen door het boekje bladeren terwijl je kind op het plaspotje zit. Probeer beide tips eens en kijk waar je kind het beste op reageert.

4. Plan vaste momenten in voor het plaspotje

Plan vaste momenten in om op het kinderpotje te gaan. Vaste momenten na het eten en na het slapen zijn goed omdat je kind dan meestal naar het toilet moet. Uiteraard zet je je kind ook op het plaspotje als hij aangeeft dat hij moet plassen. Zitten jullie net aan tafel om te eten en zie je er tegenop om dit moment te onderbreken voor het potje? Toch doe je dit beter wel. Tijdens de zindelijkheidstraining staat het plaspotje voorop, ook als je favoriete maaltijd ondertussen koud aan het worden is.

Gaat je kind naar de crèche of onthaalmoeder? Spreek dan af dat jullie dezelfde vaste momenten aanhouden. Ook als jullie een dagje op stap gaan of bij familie langsgaan, is het belangrijk om de vaste momenten van thuis zoveel mogelijk vast te houden. Extra tip: je kunt een tweede potje kopen om in de auto te zetten. Als je onverwachts weg moet, heb je altijd een plaspotje bij de hand!