De beste oefenbroekjes voor peuters
Stimuleer de zindelijkheid

Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Midden in de zindelijkheidstraining? Dan weet je alles van ongelukjes, te laat, te vroeg en de angst om op het potje ook echt wat te doen. Gelukkig bestaan er oefenbroekjes. De oplossing voor elke ouder die wellicht voor de grootste uitdaging van het ouderschap staat.

In deze gids vertellen we je alles wat je wil weten over het gebruik van oefenbroekjes. En waar je ze het best koopt.

In deze gids:

Wat zijn oefenbroekjes?

Oefenbroekjes lijken op een onderbroekje maar hebben nog absorberende factor. De broekjes zijn de slimme overgang van luier naar onderbroek. Doordat je peuter makkelijk zelf het broekje aan en uitdoet is het heel gebruiksvriendelijk. De broekjes zijn niet zo dik als een luier, hierdoor passen ze makkelijk onder de kleding terwijl ze het leerproces van zindelijkheid ondersteunen.

De meeste trainingsbroekjes voor peuters zijn gemaakt van katoen en herbruikbaar. Het broekje bestaat uit een buitenlaag vaak met een gezellig kleurtje en een binnenlaag die absorberend is. In principe gebruik je de trainingsbroekjes voor de potjestraining. Door het absorberend vermogen, kan het broekje de kleine tot middelgrote plas opvangen. Het broekje is dus niet bedoeld om een complete ontlasting op te vangen. De grote plas zal er waarschijnlijk doorheen sijpelen.

De bedoeling van de wasbare oefenbroekjes is, dat de peuter door krijgt dat hij of zij nat wordt als er geplast wordt. Op die manier creëer je een bewustzijn die uiteindelijk voor zindelijkheid zorgt.

Wanneer je kind bijna zindelijk is, maar nog net moeite heeft met het ophouden van de plas biedt het oefenbroekje ook uitkomst. Zo heb je niet een direct probleem wanneer je peuter opeens aangeeft te moeten plassen. Net wanneer jullie in de supermarkt staan met een volle boodschappenmand bijvoorbeeld. Ook de weg naar het potje is iets droger te bereiken met een oefenbroekje aan.

Varianten in wasbare oefenbroekjes

Er zijn twee soorten oefenbroekjes, de broekjes met inleg stukjes voor absorptie en de broekjes die er uitzien als een onderbroek maar dan met een absorberend vermogen aan de binnenkant. Beide varianten hebben zo hun voordelen. Het gebeurt vaak dat er in het eerste stadium van de zindelijkheidstraining gekozen wordt voor het broekje met zijsluiting en in een later stadium voor het onderbroek variant.

Oefenbroekje met zijsluiting

Dit oefenbroekje heeft een sluiting aan de zijkant zodat de ouder makkelijk het broekje aan en uit kan doet. Het absorberend vermogen komt van het katoenen of papieren stuk die je inlegt. Doordat het broekje veel weg heeft van een luier is deze variant ideaal voor de peuter die het potje en zindelijk worden maar eng vind.

Oefenbroekje in onderbroek vorm

Deze vorm heeft als groot voordeel er niet meer uit te zien als een luier. Hierdoor heeft de peuter sneller door dat er wat anders moet gebeuren dan wanneer het broekje meer weg heeft van een luier. Aangezien de zindelijkheidstraining een bewustzijnstraining is kan dit helpen. Vaak wordt dit broekje ook ingezet als de peuter al zindelijk is maar af en toe nog te laat is of voor in de nacht. Het broekje ziet er uit als een onderbroek en dat helpt bij het gevoel van zindelijk zijn.

Kies voor oefenbroekjes die er leuk uitzien. Zo vergroot je alvast het enthousiasme.

Waar koop je de beste oefenbroekjes?

Wat de beste oefenbroekjes zijn is natuurlijk voor iedereen anders. De beste oefenbroekjes zijn degene die voor jouw kind het beste werken.

Bepaal zelf wat voor jou het meeste doorweegt:

  • Het gebruiksgemak
  • De prijs
  • De leuke print
  • Het merk
  • De stof

We zetten hieronder de populairste winkels op een rij. Vergelijk en bestel de oefenbroekjes die het beste bij jou en je kind passen.

Logo Bol.com

Oefenbroekjes Bol.com

Het aanbod oefenbroekjes bij Bol.com is zeer divers en kwalitatief. Je vindt er merken zoals Zoocchini, Bambino Mio en Happy Bear.

Prijs:
3/5
Gebruik:
5/5
Ontwerp:
5/5
Logo Kruidvat

Oefenbroekjes Kruidvat

De oefenbroekjes van Kruidvat worden momenteel niet (meer) aangeboden. Kijk hierboven voor waardige alternatieven.

✓ Het beste alternatief voor de Kruidvat oefenbroekjes.

Prijs:
5/5
Gebruik:
3/5
Ontwerp:
3/5
Logo Dreambaby

Oefenbroekjes Dreambaby

Dreambaby kiest ervoor om uitsluitend Bambino Mio oefenbroekjes aan te bieden. Een mooi ontwerp voor een mooie prijs.

Prijs:
3/5
Gebruik:
4/5
Ontwerp:
4/5
Logo Hema

Oefenbroekjes Hema

De oefenbroekjes van Hema worden momenteel niet (meer) aangeboden. Er zijn zeer goede en waardige alternatieven. 

✓ Het beste alternatief voor de Hema oefenbroekjes.

Prijs:
0/5
Gebruik:
0/5
Ontwerp:
0/5

Oefenbroekjes Zeeman

Ook de oefenbroekjes van Zeeman worden momenteel niet (meer) aangeboden. Er zijn zeer goede en waardige alternatieven. 

✓ Het beste alternatief voor de Zeeman oefenbroekjes.

Prijs:
0/5
Gebruik:
0/5
Ontwerp:
0/5

Oefenbroekjes Action

De Action heeft op dit moment nog geen oefenbroekjes in het assortiment. Er zijn wel geweldige alternatieven beschikbaar.

✓ Het beste alternatief voor de Hema oefenbroekjes.

Prijs:
0/5
Gebruik:
0/5
Ontwerp:
0/5

Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig?

Je raadt het al, hier is geen pasklaar antwoord voor. Toch zijn er een aantal factoren waarmee je best rekening kan houden:

  • Zit je kind al in de laatste fase van de zindelijkheidstraining? Dan dienen er enkel wat druppels opgevangen te worden en heb je er minder nodig.
  • Heb je er geen probleem mee om wat regelmatiger de was te doen? Ook dan kan het met wat minder.
  • Ga je regelmatig met je kind op stap? Zorg dan voor voldoende oefenbroekjes. In zo’n andere omgeving zijn 5 à 6 ongelukjes geen uitzondering.
  • Gebruik je ze ook voor ‘s nachts? Zorg dat je er altijd propere klaar hebt liggen!

Is een oefenbroekje echt nodig?

Natuurlijk kan je de zindelijkheidstraining van je peuter op de directe manier op gang brengen door het dragen van een katoenen onderbroek. Aan het einde van de rit zal de uitkomst hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zijn. Het kost je peuter alleen veel meer tranen en jou veel meer dweil en wasbeurten. Een onderbroek vangt niks op en dus zal je meerdere keren per dag de kleding moeten verschonen en wassen. Ook een ongelukje of het onbewust plassen van de eerste druppels kan direct door de peuter als falen gezien worden. Het gevoel van falen bij je kind is niet wat je wilt. Het zal het zindelijkheidsproces eerder vertragen dan stimuleren. Zo kan het zijn dat je peuter niet meer op het potje wilt en alleen nog maar een luier aan wilt. Kortom dat werkt dus contraproductief.

Nu is een oefenbroekje niet feilloos als het gaat om plas opvangen. De druppels en kleinste plasjes worden daar en tegen wel succesvol opgevangen. De opgevangen druppels zorgen voor bewustzijn en zijn daardoor zeer nuttig in het leerproces van je peuter.

De beste oefenbroekjes zijn degene die voor jouw kind het beste werken.

Welke zijn voor de ouders het meest praktisch?

Er mag zeker ook gekeken worden naar je eigen gebruiksgemak. Zit je er niets mee in om wat meer was te doen? Of toch liever wegwerp inlegstukjes? It’s your choice.

Er zijn broekjes waarbij het absorberende stuk er in vast zit. Deze spoel je uit na gebruik en stop je in de wasmachine. De broekjes waarbij je een inlegstuk hebt, kan je vaak wat langer gebruiken. Heeft je peuter bijvoorbeeld snel door dat hij of zij moet plassen dan zijn er mogelijk een paar druppels plas opgevangen. Door simpel het inlegstuk te verversen kan je het broekje verder laten dragen. Het inlegstuk van papier gooi je weg, de katoenen variant spoel je uit en stop je in de was. De meeste broekjes en inlegstukjes zijn op 60 graden of hoger te wassen.

Niet alle broekjes kunnen in de droger, doordat sommigen een buitenkant van een wat hardere polyester stof hebben. Kijk hiervoor zeker eens naar de wasvoorschriften.

Geen wondermiddel maar wel een grote hulp

Een oefenbroekje is dus een hulpmiddel bij je zindelijkheidstraining. Net zoals alle andere hulpmiddelen zal het niet op een magische manier je kind zindelijk maken. Wel is het oefenbroekje perfect voor het bewust maken van je kind. De eerste paar druppels voor herkenning in een later stadium en het vieze natte gevoel na een plas in het beginstadium.

Voor de ouders zijn de oefenbroekjes ook heel prettig om het aantal wasbeurten te verkleinen. Ook geeft een oefenbroekje een vangnet voor het eindstadium van de zindelijkheidstraining. Zo zijn de kleine ongelukjes buiten de deur niet meteen een groot probleem. Kortom oefenbroekjes bieden vele gunstige resultaten voor jou en je peuter in deze spannende tijd.

De beste merken oefenbroekjes

Oefenbroekjes zijn cruciaal in het leerproces bij het zindelijk maken van kinderen. Er zijn veel verschillende merken op de markt, maar niet alle merken bieden hetzelfde niveau van comfort en bescherming. Daarom is het belangrijk om de beste merken oefenbroekjes te kiezen voor je kind.

De beste merken oefenbroekjes hebben comfortabele, ademende materialen die je kindje helpen bij het leerproces. Ze hebben ook stevige, waterafstotende materialen die kleine ongelukjes helpen beheersen. Bovendien hebben de beste merken oefenbroekjes een speciale tailleband en eventueel klittenband sluiting, zodat kinderen gemakkelijk de broekjes kunnen aantrekken zonder de hulp van volwassenen.

De beste merken oefenbroekjes zijn ook verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren en stijlen, waardoor kinderen er ook plezier aan beleven tijdens het leren. Dit motiveert kinderen om meer te leren en geeft hun een gevoel van trots als ze de oefenbroekjes aantrekken.

Kortom, de beste merken oefenbroekjes bieden kinderen comfort, bescherming en stijl. Ze zijn een must-have voor ieder kind die graag zindelijk wil worden.

Zoocchini oefenbroekjes

Zoocchini oefenbroekjes zijn ideaal voor de actieve peuter die graag comfortabel en stijlvol wil zijn. En ze zijn van 100% organisch katoen!

✓ De beste comfortabele & duurzame keuze

Prijs:
3.6/5
Gebruik:
5/5
Ontwerp:
5/5

Bambino oefenbroekjes

De Bambino oefenbroekjes met vrolijke plaatjes zorgen ervoor dat zindelijk worden extra leuk wordt voor de kleintjes.

Prijs:
4/5
Gebruik:
4/5
Ontwerp:
5/5

Merkloos

Blije billetjes oefenbroekjes

Kies voor dit pakket van 5 oefenbroekjes van blije billetjes. In 1 keer klaar! Ideaal als zindelijkheidsbroekjes voor de zindelijksheidstraining.

Prijs:
5/5
Gebruik:
4/5
Ontwerp:
4/5